Zarząd LGD informuje o ogłoszeniu zamiaru realizacji operacji własnej z zakresu "Promowanie obszaru objętego LSR, w tym produktów lub usług lokalnych". Na realizację zadania przeznaczono kwotę dofinansowania w wysokości 50.000,00zł ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Podmioty zainteresowane realizacją operacji mogą dokonać zgłoszenia w tym zakresie do 29 października 2021 r. do godz. 12.00. Poniżej przedstawiamy treść informacji, załącznik do informacji oraz wzór zgłoszenia dla podmiotów zainteresowanych realizacja operacji.

Po przerwie wakacyjnej kontynuujemy realizację projektu „SUM-a wiedzy ekologicznej”. Dzięki  aktywności uczestników spotkań edukacyjnych nasza instalacja artystyczno-edukacyjna SUM „nabrała kształtów”, ale wymaga jeszcze uzupełnienia o znaczną ilość  butelek PET. Dlatego ponownie Stowarzyszenie OSTiAK zaprasza dzieci i młodzież do udziału w zajęciach edukacyjnych o tematyce przyrodniczo-ekologicznej z częścią praktyczną pokazującą sposób wykorzystania butelek PET do zbudowania w Orzyszu wyjątkowej  rzeźby. 

Grupy zainteresowane udziałem w zajęciach zapraszamy do kontaktu ze Stowarzyszeniem OSTiAK pod numerem tel. 600 275 784 lub z LGD „Mazurskie Morze” pod numerem tel. 87 423 85 20. 

Spotkania odbywają się w ramach projektu grantowego pt. LGD "Mazurskie Morze" - podnoszenie wiedzy społeczności lokalnej w zakresie ekologii i racjonalnego wykorzystania zasobów przyrodniczych dofinansowanego kwotą 71.692,00zł. Przyznane dofinansowanie pochodzi z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

20210907 120811

Lokalna Grupa Działania „Mazurskie Morze” realizuje operację własną pt. „Promocja turystyki wędkarskiej na Jeziorze Orzysz”, dofinansowaną ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Wartość operacji to 50 425,00zł, a kwota dofinansowania to 50 000,00zł. Wykonaliśmy już prace w zakresie uporządkowania i prac pielęgnacyjnych na przystani (wyrównanie terenu, posianie trawy, montaż tablicy i kosza na śmieci). Obecnie realizujemy część operacji obejmującą opracowanie i druk publikacji „Vademecum Wędkarza” oraz organizację wypraw wędkarskich z opieką przewodnika na jeziorze Orzysz. W ramach projektu zapewniamy łódki oraz przewodnika, natomiast osoby chętne do skorzystania z wyprawy powinny zaopatrzyć się w zezwolenie wędkarskie i sprzęt do wędkowania. Dla wszystkich uczestników wypraw wędkarskich mamy prezent, który przyda się w kontynuowaniu przygody wędkarskiej.

Obecnie planujemy wyprawy we wrześniu i październiku (na ile pogoda pozwoli), a następnie w maju i czerwcu przyszłego roku. Ruszamy od 11 września w każdą sobotę i niedzielę o godz. 7.00 z Zatoki Wierzbińskiej (wjazd tuż przed mostem na drodze do Ełku, kierunkowskaz na kemping). Ilość miejsc ograniczona, dlatego będzie decydowała kolejność zgłoszeń. 

Chętnych do udziału w wyprawach zapraszamy do zgłaszania się pod numerem tel. 600 275 784 lub na e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. W zgłoszeniu należy podać dane kontaktowe oraz ilość uczestników wyprawy.

mapa

plakat kurs przewodnicki 2021 2022 copy 1

1. Cena kursu - 2500 zł. - kurs składa się z wykładów teoretycznych i wycieczek terenowych. Egzamin państwowy - 240 zł

2. Program szkolenia

3. Wniosek o przyjęcie na kurs

4. Oświadczenie o przetwarzaniu danych osobowych

 

 

Rozpoczynamy rekrutację do tegorocznej edycji naszego Konkursu! Na zgłoszenia Szefów Kuchni czekamy do 12 września 2021, natomiast na zgłoszenia uczniów szkół gastronomicznych do 15 września 2021.

Konkurs odbędzie się w pierwszy weekend października na Zamek Niemodlin (2.X- Uczniowie, 3.X - Szefowie Kuchni)

Czasu do "Czasu na rybę" trochę jest, jednak zachęcamy już teraz do szukania pomysłów i wysyłania zgłoszeń. 

Regulamin i zasady na naszej stronie! http://swietokarpia.pl/cnr/konkurs/zgloszenia

Kilka zmian w stosunku do poprzednich edycji:

SZEFOWIE KUCHNI 

🐠 Zgłaszającymi są kucharze, a nie restauracje. Do Konkursu zgłaszać mogą się zespoły dwuosobowe, z różnych restauracji. Zdecydowaliśmy się na ten krok, żeby umożliwić uczestnictwo osobom, które zmieniły lub zmieniają pracę (na skutek np. pandemii) 

🐠oprócz przygotowania karpiowej potrawy na talerzu, uczestnicy zobowiązani są do przygotowania tego samego dania "na wynos". Dostosowujemy się do nowej rzeczywistości, choć tęsknimy za "starą".. 

🐠 mamy świadomość, że dla gastronomii nastały ciężkie czasy, dlatego pokrywamy koszty transportu uczestników, wg zasad opisanych w Regulaminie. 

UCZNIOWIE 

🐠 Zgłaszającymi są Uczniowie, a nie szkoły. Do Konkursu zgłaszać mogą się zespoły dwuosobowe składające się z uczniów szkół gastronomicznych. Zgłoszenie podpisuje pełnoletni Uczeń lub opiekun prawny. 

REGULAMIN:http://swietokarpia.pl/cnr/konkurs/zgloszenia

W razie wszelkich pytań prosimy o kontakt z Organizatorami:Rybacka Lokalna Grupa Działania "Opolszczyzna" - tel. 535 380 010Edukacja od kuchni - Kamil Klekowski - tel. 790 247 247

Orzyskie Stowarzyszenie Terapeutów i Animatorów Kultury wspólnie z LGD „Mazurskie Morze” zorganizowało już 4 spotkania edukacyjne o tematyce ekologicznej. Podczas spotkania dzieci oglądały filmy, uczyły się rozpoznawać rodzaj odpadów i segregować je, a także rozmawiały o tym co można zrobić, żeby poprawić stan środowiska naturalnego w naszym najbliższym otoczeniu. Odwiedziły nas już klasy: 4b, IIIa, Ic i IIc z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Orzyszu. Dziękujemy nauczycielom za włączenie się w akcję i zachęcenie uczniów do udziału w spotkaniu.

Spotkania odbywają się w ramach projektu grantowego pt. LGD "Mazurskie Morze" - podnoszenie wiedzy społeczności lokalnej w zakresie ekologii i  racjonalnego wykorzystania zasobów przyrodniczych dofinansowanego kwotą 71.692,00zł. Przyznane dofinansowanie pochodzi z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.Poniżej zdjęcia ze spotkań.

program rozwoju obszarow wiejskich